Een penopauze, wat is dat?

06 mei 2020

[wp_ulike]

penopauze

De penopauze, wat is dat? – De penopauze, ook wel de mannelijke overgang genoemd. Velen van jullie wisten vast niet wat het was. Daarom nemen wij even de tijd om dit uit te leggen. De penopauze van de man wordt vaak samen genoemd met een midlifecrisis. Het is een periode waarbij het lichaam van de man aan het veranderen is. Bij vrouwen is het vaak precies duidelijk wanneer de overgang plaatsvindt. Vrouwen worden niet meer ongesteld en ze krijgen last van opvliegers. Dit zijn allemaal symptomen die duidelijk zijn toe te wijzen aan de overgang. Echter is het voor mannen zelf, en voor de buitenwereld, moeilijker te herkennen als mannen in hun overgang zitten (de penopauze).

De penopauze, leg dat eens uit

Naast de penopauze is er nog een andere term die vaak wordt gebruikt voor het beschrijven van de mannelijke overgang, de andropauze. Eigenlijk komt het allemaal neer op de hormonale veranderingen die plaatsvinden in het mannelijk lichaam, hoe je het ook wilt noemen. De eerste verschijnselen van de penopauze kunnen zich al voordoen rond het 40e levensjaar van een man. Door de hormonale veranderingen neemt het testosterongehalte in het mannelijk lichaam af. Dit heeft als gevolg dat het libido omlaag gaat en er kunnen zich erectieproblemen voordoen. Daarnaast kan een man zich vermoeider en futlozer voelen in deze periode. Heb jij hier last van? Wees dan niet ongerust en besef dat dit heel normaal is op deze leeftijd. De ene man heeft er alleen wat eerder last van dan de andere. Vaak spelen deze klachten op bij mannen tussen de 40 en 70 jaar oud. Het is een volkomen logisch proces dat hoort bij het ouder worden. Het vormt echter pas een serieus probleem als je er klachten van ondervindt. Dat gebeurt echter maar in 12% van de gevallen bij mannen tussen de 40 en 70 jaar. De meeste mannen ondervinden dus geen klachten door de hormonale veranderingen.

De kenmerken van een penopauze

Door de veranderingen in de hormonen verandert het testosteron gehalte in het mannelijk lichaam. Ongeveer 95% van de testosteron wordt geproduceerd in onze testikels. Het stroomt vanuit daar via het bloed door het lichaam heen. Testosteron heeft veel effect op het lichaam. Het beïnvloedt onze hersenen, botten, bloed, spieren, libido, erecties en immuunsysteem. Testosteron speelt een belangrijke rol bij het functioneren van het lichaam van de man. Dat is de reden dat mannen klachten kunnen ondervinden door het veranderen van hun testosteronspiegel.

Het begint vaak bij het gevoel dat ze niet meer alles met hun lichaam kunnen wat ze 15-20 jaar geleden wel konden. Je komt wat makkelijker in gewicht aan en/of je wordt wat minder sterk. Dit zijn dingen die mannen het meeste opmerken. Op geestelijk gebied zijn de kenmerken best goed te vergelijken met de overgang van de vrouw, vaak alleen in een wat mindere mate. Mannen kunnen last krijgen van kleine opvliegers en kunnen last hebben van stemmingswisselingen. Vaak is hier dan geen directe oorzaak voor.

Symptomen penopauze

Er zijn duidelijke kenmerken te herkennen die kunnen duiden op het feit dat je in een penopauze zit. De meest herkenbare symptomen hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Klachten van vermindering van de vitaliteit
  • De afname van lust of het libido
  • Problemen bij erecties
  • Afname van de spierkracht, aankomen in vet
  • Minder energie en lusteloosheid
  • Depressieve klachten en stemmingswisselingen
  • Slechter slapen
  • Botontkalking of osteoporose

Deze symptomen kunnen er op wijzen dat je in de mannelijke overgang zit. Zeker als je eerder nooit last hebt gehad van zulke verschijnselen. De kans is dan groot dat je hiermee te maken hebt. Vaak merkt ook jouw omgeving dat er wat met je aan de hand is. Alleen zullen er weinig mensen denken dat dit te maken heeft met een penopauze. Het heeft tijd nodig om hieraan te wennen. Gelukkig zijn er wel manieren om bepaalde klachten te verhelpen. Zorg voor een gezondere levensstijl waarin je gezond eet en drinkt. Neem eventueel eten wat ervoor zorgt dat je libido verhoogt. Kies zo min mogelijk voor drugs en alcohol en ga veel sporten. Bekijk eens de mogelijkheden om een erectiepil te gebruiken als je last heb van erectiestoornissen. Er zijn tal van mogelijkheden.

Meer interessante blogartikelen?

⭢ Weet u waar de erogene zones van de man zich bevinden?

⭢ Zo verbeter je de kwaliteit van je sperma

⭢ Wat zijn de sterkte erectiepillen verkrijgbaar?

Bekijk ook:

Kegel oefeningen voor mannen

Kegel oefeningen voor mannen

Kegel oefeningen voor mannen - Een manier om het langer vol te houden in bed, dat zouden de meeste mannen interessant vinden. Door middel van kegel oefeningen is het mogelijk om het langer vol te houden in bed. Kegel oefeningen zijn gericht op het trainen van de...

Erectiepillen voor beginners

Erectiepillen voor beginners

Erectiepillen voor beginners - Er zijn veel verschillende redenen waarom mannen beginnen met het slikken van erectiepillen. Het kan zijn dat naarmate je ouder wordt het libido in je lichaam afneemt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om een erectie te krijgen....

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen - In de meeste gevallen wordt er op deze blog gesproken over erectieproblemen bij de man. Wat de oorzaken zijn en wat de mannen hier aan kunnen doen. Bij vrouwen komen seksuele aandoeningen ook regelmatig voor, daar willen we wat meer informatie...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *